מתוך מכתב
העתקתי לכאן את לשון הכותב, אחרי בקשת רשותו.
כתבתי לו:
"שלום […],
עַבְדֵי זְמָן עַבְדֵי עֲבָדִים הֵם –
עֶבֶד אֲדֹנָי הוּא לְבַד חָפְשִׁי:
עַל כֵּן בְבַקֵּשׁ כָּל-אֱנוֹשׁ חֶלְקוֹ
“חֶלְקִי אֲדֹנָי!” אָמְרָה נַפְשִׁי."
(ריה"ל)
"טוב לחזור וללמוד היטב את הסוגיות על יסורים. בברכות ה' א':"כל שהקב"ה חפץ בו מדכאו ביסורין כו'"
"רבי שמעון בן יוחאי אומר שלש מתנות טובות נתן הקדוש ברוך הוא לישראל וכולן לא נתנן אלא ע"י יסורין אלו הן תורה וארץ ישראל והעולם הבא כו'"
וכל ההמשך שם, יש על זה מהר"ל.
וסוגיית חביבין יסורין בבבא מציעא על רבי אלעזר ברבי שמעון ורבי יהודה.
ויש על החולה ששכינה למראשותיו, אני את דכא.
בהמה גם מתייסרת. במו"נ כתב שזה על אותה דרך של ייסורי בני אדם. כי הייסורים הם בכח הדמיון, וגם לבהמות יש כח הדמיון.
בהמה מייד באופן אוטומטי ועיוור מנסה בכל כוחה לברוח מהייסורים. היא לא מקבלת את היסורים. כמו קבלת שבת. גם אנחנו כך, ואי אפשר אחרת, כי ברובנו אנחנו בהמה.
אבל אם נזכה לרגע אחד להציץ ולו מעט בדרך בה החלק היותר גבוה מסתכל על היסורים, זו הצלחה ומימוש ושלמות, שכמעט שום אדם לא זוכה בזה. גם אם חי כל חייו חיים של חכמה ועבודה.
בבבא מציעא פד ר"א ברבי שמעון הזמין את הייסורים, בואו חביבים. וזו היתה מחלה נוראה עם כאבים נוראים, וחולשה קשה. רבי יהודה שזכה לאותם ייסורים היה צועק מכאב ונשמע למרחוק.
המבט שלנו שהתכלית היא הבריאות, והמחלה היא עיכוב, קלקול, הפרעה. וצריך מייד לרפא את המחלה, לחסל אותה, כדי לחזור מהר ככל האפשר למצב המתוקן.
אבל רבי אלעזר ברבי שמעון היה בריא, והתפלל לקבל ייסורים, להיות חולה. אני לא מתכוון לשלול את הבריאות, אבל גם אין לשלול את החולי והכאב. הם נבראו כי הבורא רצה שיהיו. יש להם תפקיד, ויש בהם ברכה.
כמו שבקיץ אנו חיים את החמימות ומחבקים אותה, בחורף אנו חיים את הקור ומחבקים אותו. לא מתפללים שיתבטל החורף.
יש בנו צד של בהמה שלא יכול לשאת ייסורים, והוא חלק מאיתנו, ואנו מכבדים גם אותו, והולכים לרופא ומתפללים לרפואה.
אבל יש גם צד שלפיו כתב הרמב"ן שירא שמים וחכם לא ילך לרופא אף פעם.
הרמב"ן לא נגד השתדלות. הוא בעד לחרוש ולזרוע, ולא אומר שנחכה למזון מהשמיים. רק לגבי רפואה הוא אומר שלא ללכת לרופא. כי ההשתדלת היא להשיג את הטוב. הליכה לרופא שוללת את הטוב שבחולי ויסורים."
.
.
.
.
מה שהוא כתב:
"שלום ניר.
תודה על התשובה שלך. התבוננתי כמה פעמים במילים וזה פתח הסתכלות חדשה.
עכשיו שהסערה של כאב וייאוש ירד במינון אני קצת מצליח לפקוח עיניים מעט ולראות שהרבה מהייסורים באמת מגיעים בכח המדמה המופרז.
יש כאלו שיקראו לזה לחיות בסרט או לחיות בראש. הפנטזיות מכח המדמה שמייצר אשליות של גדולה, הצלחה, וכח. הדמיון מגיע ושוחף… התחושות הנלוות עם הדמיונות הם לפעמים של עונג רב ולפעמים של כעס, קנאה, שנאה ושאר תחושות שמכבידות על הגוף ועל הראש. כבר כמה פעמים בחיים זיהיתי שיש לי בעייה לנסות למצוא מקלט בראש, לחיות שם באוצרות השמימיות מלאי תענוג. אבל אם הזמן ראיתי כמה הם מזיקים, כמה אין קשר כלל לפנטזיות למציאות. וכשפתאום מקבלים קאפה חזקה אחרי שהדמיון כבר שולט בהכל, נופלים ואין קרקע, זה נטו נפילה, פתאום פוקחים עיניים ושוב רואים ״אני לא יודע איך להיות במציאות״ זה מקשר למה שכתבת על לשאול מה רצון האמיתי. הרבה זמן הרצון היה רק בראש, היה ציורים של כח, הצלחה, פרסום. אבל שיורדים משם, פתאום אין מושג כלל איך לגעת בחיים. איך קמים בבוקר, מתנהלים מול אנשים, מנסים להתאהב, לגעת במשהו ממשי, שאין נקודת אחיזה בקרקע והכל נראה מוזר וחדש. מילא מתבגר שיוצא מהבית ומתחיל ללמוד את הדברים האלו יכול להבין שזה רק התחלה וזה בסדר, אבל מישהו בוגר שפותח עיניים לזה… יש מזה מן האסון, להבין שעד עכשיו התנהלתי מכל כך הרבה דמיון ורגשות שוחפים… זה גורם לחרטה, לעצב ולמרמור.
איך מתחילים לגעת בחיים במצב כזה? איך נהיים כמו תינוק בן יומו שאתה מבוגר גבר? איך מנהלים קצת קשר עם המציאות נקי מהמנגנונים של המוח שעד כה נתן מוטיבציה למרות שזה היה מלא דמיון.
בשאלות האלו נמצא הייאוש. בזה שכל היער נשרף ועוד לא בצבצץ נבטים…
תודה לך ניר ושבת שלום, "
.
.
לא כתבתי לו עוד, אני מוסיף כאן משהו נוסף.
יש שאלות שהן יותר גדולות מכל תשובה אפשרית. כגון השאלות שדובר בהן כאן. וכן גם שאלות כמו איך ייתכן שהבורא אחד פשוט וגמור בלי שום מורכבות ושום דבר מחוץ לו, וביחד עם זה קיימים נבראים. (באמת זו אותה שאלה, כאן בחיים המעשיים וכאן בעיון המופשט הפילוסופי). כל תשובה תסתום, תנתק, תקטין, תטייח, תטאטא מתחת לשטיח, תזייף, תשקר, תשתיק את הכאב של השאלה, כאב שהוא התנועה, החיים, הכיסופים. תגרום לקבעון נוח שהוא מוות.
אבל זה לא פוטר מלימוד, עיון, התבוננות, התמודדות. רק שהלימוד אינו במטרה להגיע לתשובות, לתרץ, ליישב. אלא הלימוד הוא לחדד את השאלות, לדייק אותן, להיישיר מבט לתהום האפלה האינסופית שבליבה של הקושיא, להפוך אותה לסכין חדה כתער שתעמיק לחתוך. כמו שכתב במורה נבוכים א' נ"ט.
לכן גם ההתכתבות כאן הסתיימה בייאוש, באפלה, בחוסר תשובה ופתרון. נשאר הייאוש, אז מה אני עושה עכשיו. לא קיבלתי הדרכה, כיוון, עצה, הכל נראה חסר פתרון וחוסר דרך. אולי יותר ממה שהיה לפני השאלה.
לכל עשב יש מלאך שמכה בו ואומר לו גדל. המלאך לא מצמיח את העשב הוא אומר לו גדל. העשב גדל בעצמו. מתוך עצמו. המלאך רק נותן מכה. מכאיב. מחדד את הקושיא.
לרבי פנחס היקר,
אם אתה קורא, שנה טובה לך (:
תודה, ניר יקירי.
ובאשר ליסורים כתבתי משהו על סבל:
סבל
ילד סובל זה נורא, לוחשים כולם,
זקן סובל זה רע, אך עם זה משלימים,
צעיר סובל זה פחות מדבר, שהרי הוא יתגבר…
אבל סבל הוא סבל הוא סבל
לא משנה באיזה גיל, מעמד, או מיגדר
ואם זה בעיקבות אובדן, מחלה,
או סתם קינה על כלום –
כי מה שבשבילי הוא כלום,
בשבילו, כלום, זה עולם ומלואו…
איך משווים בין סבל לסבל…
הסבל הוא סבל
אין לו מידה ואין לו משקל.
אגל דמעה על עלה
כמו אלף דמעות נספרות במונה,
כל דמעה מביאה סיפור
כל סיפור מגלה דמעה
אולם הדמעות מסתירות את המילים ,,,
עד שהעצב הנבלע בין מילה למילה
כבר לא יכול שלא להתפרץ –
או אז יוצא הסיפור מילה במילה
והשומע מתכווץ…
תודה!
זה היה פנחס שכתב על הסבל